Moordenaar agente Allegonda verdient levenslange opsluiting

De Rotterdamse agente Allegonda Gremmer werd 25 jaar geleden in koelen bloede doodgeschoten. Haar moordenaar komt nu in aanmerking voor herbeoordeling. Een donkere wolk voor familie en collega’s. Nederlandse Politiebond: ‘Bennie S. verdient levenslange opsluiting.’

In oktober 1997 schoot Benny S. de 28-jarige Rotterdamse hoofdagente Allegonda Gremmer dood in een woning in Den Haag . Ze was lid van het Arrestatieteam dat hem wilde aanhouden. Samen met drie andere mannen werd de man gezocht voor zware mishandeling.

Roofdier

Volgens S. was de dood van Allegonda een ongeluk. Zijn voordeur werd open geramd, in paniek greep hij naar het (geladen) pistool onder zijn bed en wat hierna gebeurde herinnerde hij zich niet goed. De lezing van Justitie is anders. S. stond klaar bovenaan de trap ‘als een roofdier dat zijn prooi opwachtte. Allegonda werd in haar hals geraakt en overleed ter plaatse.

Begrip

Allegonda was de eerste vrouw was die het arrestatieteam haalde. Nooit eerder ook werd in Nederland een lid van een arrestatieteam tijdens een actie doodgeschoten. Haar dood maakte – en maakt nog steeds – diepe indruk op haar collega’s. Haar naam is inmiddels een begrip binnen de Nederlandse politie en bij Bureau Marconiplein is een straat naar haar vernoemd.

Emoties

Daarom maakt het feit dat haar moordenaar nu in aanmerking komt voor herbeoordeling veel los. Bondsvoorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond: ‘Ik ben niet tegen een herbeoordeling, maar de uitkomst kan wat ons betreft niet anders dan negatief zijn.’

Lees meer

Geef een reactie