Had de politie meer voor Sanne en Hebe kunnen doen?

De lichamen van Sanne (26) en Hebe (10) zijn gevonden. De twee waren sinds maandag vermist. Waarschijnlijk zijn ze verongelukt. Alleen snel ingrijpen had ze kunnen redden, aldus de politie. Had ze meer kunnen doen?

De auto van Sanne en Hebe lag op de kop in het water bij het knooppunt Empel bij Den Bosch. Op deze locatie was al eerder gezocht. Naar aanleiding van meerdere meldingen over bandensporen – de politie ontving honderden meldingen en tips – ging een politiewagen kijken. De zwarte Kia Picanto waarin de twee slachtoffers zaten werd niet gezien.

Bandensporen

Ook Rijkswaterstaat onderzocht de plek en zag de bandensporen. Oude sporen, zo werd gedacht, want bij het knooppunt hadden al meerdere ongelukken plaatsgevonden. Kort voor de bocht ontbreekt een vangrail, waardoor auto’s er van de weg kunnen rijden en een meter of tien verderop in het lager liggende water kunnen belanden. Zoals bijvoorbeeld in 2020 gebeurde.

Sporenonderzoek

De volgende dag in de avond vonden agenten verder van de bandensporen een onderdeel van de Kia Picanto. Een helikoper werd ingezet en de Kia werd gevonden. De auto lag op de kop in het water, achter de bosjes en tussen het riet. Duikers van de brandweer troffen de jonge slachtoffers aan. Inmiddels was het enkele dagen na de vermissing.

Het is nog niet duidelijk hoe de auto van de weg is geraakt. Verkeersongevallenanalisten en rechercheurs onderzoeken nu de technische staat van de auto, doen sporenonderzoek en kijken onder meer naar de weersomstandigheden. Ook wordt het publiek gevraagd eventuele dashcambeelden of andere informatie te delen.

Verwerkingsproces

Het is onderzoek achteraf, naar de oorzaken. Alleen direct ingrijpen na het ongeluk had eventueel de levens van Sanne en Hebe kunnen redden. Dat de politie er niet onmiddellijk in slaagde om na de tips en de aanwijzingen van de bandensporen de slachtoffers te vinden, verandert weinig aan de tragische afloop. Het politiewerk dat nu wordt uitgevoerd, kan wel bijdragen aan het verwerkingsproces van de nabestaanden. Soms is dat het hoogst haalbare. En misschien is het een idee om toch een vangrail te plaatsen?

Eén gedachte over “Had de politie meer voor Sanne en Hebe kunnen doen?

Geef een reactie