Geweld tegen hulpverleners niet met cel bestraft

Een wetsvoorstel voor gevangenisstraf bij geweld tegen hulpverleners is door de Eerste Kamer getorpedeerd. Rechters mogen taakstraffen blijven uitdelen. Een kleine meerderheid van 37 senatoren stemde tegen het wetsvoorstel dat hulpverleners meer bescherming moest bieden.

Het wetsvoorstel had de vorm van een taakstrafverbod na geweld tegen hulpverleners. Want geen taakstraf betekent celstraf. Tegenstemmers waren van mening dat het voorstel de rechter te veel zou binden. Rechters zouden al voldoende aandacht hebben voor de ernst van dit soort misdrijven. De wet biedt ook nu al voldoende mogelijkheid om een celstraf op te leggen. Bovendien zijn er altijd bijzondere omstandigheden mogelijk, vinden ze.

Meldingen excessief geweld

Het aantal meldingen van excessief geweld tegen politiemensen is vorig jaar gestegen. Dat zegt de politie op basis van cijfers over geweld tegen politieambtenaren. Het totaal aantal meldingen is wel onveranderd: dertienduizend. Ook is er sprake van online intimidatie en bedreiging. Zal dit jaar weer een stijging laten zien? En wat doen we er aan?

Bij geweld tegen de politie is er altijd een reactie, is te lezen op de website van de politie. Dergelijke incidenten hebben hoge prioriteit. Fysiek geweld wordt niet geaccepteerd, net zomin als bedreiging, mishandeling of belediging. Verdachten worden direct aangehouden, aangifte wordt gedaan en het Openbaar Ministerie brengt de dader zo snel mogelijk voor de rechter. Daarbij eist ze driemaal zo hoge straffen en kan snelrecht of supersnelrecht plaatsvinden. Bovendien: schade wordt altijd verhaald op de dader. Maar is dit voldoende?

Excessief geweld

Bekende slachtoffers zoals motoragent Arno de Korte en Gert Jan de Jonge, slachtoffer van de ‘politiemepper’, laten zien hoe excessief het geweld kan zijn. Een kleine greep uit de toename geeft weinig geruststelling:

– Verzet met geweld of bedreiging: van 2433 naar 2699

– Openlijk geweld: van 135 naar 453

– Inrijden met een voertuig: van 50 naar 108

– Poging tot moord: van 6 naar 15

Principiële kwestie

Agressie en geweld tegen politiemensen zijn steeds heviger, de burger radicaliseert. Geweld tegen hulpverleners mag niet worden bestraft met een taakstraf. Dat verdient de cel, vindt de hoogst gedecoreerde en meest omstreden militair van Nederland, Marco Kroon.

Hij werd veroordeeld tot een taakstraf na het geven van een kopstoot aan een agent. Voor hem was het een reflex en geen bewuste actie. Maar nu hij er voor is veroordeeld, vond hij zelf dat de straf niet passend was.

‘Iemand die in Nederland schuldig wordt bevonden voor geweld tegen hulpverleners dient geen taakstraf te krijgen. Kroon kiest er daarom vrijwillig voor om de straf om te zetten in veertig dagen cel. Het is voor hem een principiële kwestie,’ aldus zijn advocaat.

Eén gedachte over “Geweld tegen hulpverleners niet met cel bestraft

Geef een reactie