Spanning rondom de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught

De politie zette de wegen af rondom de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Een helikopter hing in de lucht, voorbijgangers werden gecontroleerd. De inrichting voor zware criminelen is vaker gevarengebied. Niemand is ooit ontsnapt.

Afgezette wegen, afgesloten straten en volop politie: zo was de situatie rondom de Penitentiaire Inrichting (PI) Vught. Het complex omvat onder meer een gewone gevangenis, maar heeft ook een speciale terroristenafdeling. In de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) zitten zware criminelen als Mohammed Bouyeri, Willem Holleeder en Ridouan Taghi.

Luchtruim op slot

In juni 2022 ging het luchtruim boven het gevangenisterrein op slot. Drones en laagvliegend burgerluchtverkeer werden geweerd binnen een straal van 3,7 kilometer. Ze mochten niet lager dan 450 meter boven het gevangeniscomplex vliegen. Reden: vrees voor vluchtpogingen, waarbij luchtfoto’s en smokkelwaar via de lucht kunnen helpen. Het ging bij de maatregelen overigens niet om een acuut risico, maar die dag werd wel levenslang is geëist tegen Ridouan Taghi en vier medeverdachten in het Marengo-proces.

Strenger regime

Het regime in de Extra Beveiligde Inrichting is onlangs strenger geworden. Zware criminelen mogen nog maar één bezoeker per week ontvangen en nog maar één keer per week 10 minuten bellen. Eerder ging het om drie bezoekers en drie keer tien minuten bellen. Reden: voorkomen dat de gevangenen doorgaan met criminele activiteiten. Bijvoorbeeld via het doorgeven van gecodeerde berichten.

Recente dreiging

Uit de Extra Beveiligde Inrichting is nog nooit iemand ontsnapt. Een video van NOS op 3 legt uit wat er binnen en buiten de gevangenis speelt. Over de recente dreiging en de veiligheidsmaatregelen worden (nog) geen uitspraken gedaan.

Bron: NOS

Geef een reactie