Minister: ‘Geen gevaar door verouderd tapsysteem’

Door het verouderde tapsysteem bij de politie (zie ons eerdere bericht) zijn er nooit mensen of opsporingsonderzoeken in gevaar gekomen. Dit schrijft minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer.

NRC schreef eerder dat storingen in het systeem van de tapkamer in Driebergen  de opsporing in gevaar brengt. Mankementen in het systeem zouden ook risico’s met zich meebrengen, bijvoorbeeld voor mensen die beveiliging krijgen.

Geen schade

Minister Yesilgöz en de politie zeggen dat de veiligheid nooit in het geding is geweest. Ook onderzoeken hebben geen schade opgelopen. Wel geven de minister en de politie toe dat  er de afgelopen drie maanden drie keer een grotere storing in het tapsysteem is geweest. Het verlies van gegevens was ‘gering’. ‘Deze storing heeft niet tot problemen geleid voor de veiligheid.’

Vertraging

Corona heeft gezorgd tot vertraging bij de invoering van het nieuwe systeem, aldus de minister. Vanaf eind dit jaar wordt het nieuwe systeem stap voor stap in gebruik genomen. Voor het volledig functioneert zijn we zeker een jaar verder. Het oude systeem zal tot die tijd worden gebruikt.

Spionage?

En het risico op spionage door de permanente aanwezigheid van medewerkers van de Israëlische leverancier? Die hebben volgens de minister ‘geen toegang tot gevoelige locaties en ICT-systemen.’ Ook test de politie regelmatig of er stiekem wordt meegekeken.

Bron: NOS

Geef een reactie