‘Tapsysteem politie brengt opsporing in gevaar’

Al sinds drie jaar disfunctioneert een nieuw politiesysteem voor het aftappen van communicatie. De politie werkt daarom al een poosje met het oude systeem – dat over drie maanden zal worden uitgeschakeld. Dit schrijft de NRC.

Het Israëlische defensiebedrijf Elbit is de ontwikkelaar van het systeem dat drie jaar geleden, in 2019, door de politie werd aangeschaft. Het verzamelen, opslaan en vindbaar maken van getapte data bleek echter niet goed te werken. Sindsdien zijn medewerkers van Elbit in de tapkamer in Driebergen bezig met het zoeken naar oplossingen. Tot nog toe is elke test mislukt.

Uit de lucht

Het oude systeem komt van Cognyte, voorheen Verint, en werd sinds 2010 gebruikt. Correctie: wordt nog steeds gebruikt. ‘Oud’ betekent dat het vooral was bedoeld voor het afluisteren van gesprekken. Voor dataverzameling via apps en smartphones is het niet geschikt. Ook valt het systeem inmiddels vaak uit. Reden voor leverancier Cognyte/Verint om de boel eind 2022 uit de lucht te halen. Zijn de problemen met het Elbit-systeem tegen die tijd niet opgelost, dan heeft de politie ook geen tapsysteem.

Verziekte verhoudingen

De tapkamer in Driebergen, waar veel gevoelige informatie is opgeslagen, valt onder de afdeling Interceptie & Sensing. Volgens NRC zijn de verhoudingen daar flink verziekt. Tegen de leiding zijn formele klachten ingediend. Nu komen ook de problemen met het tapsysteem naar buiten. ‘Als we dit niet doen, lopen mensen gevaar. Dit is cruciaal, dit mag zo niet doorgaan,’ aldus de rapportage.

Justitie en Veiligheid

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid ‘herkent zich niet in het beeld’ van veelvuldige verstoringen en dataverlies. Wel wordt erkend dat de politie afhankelijk is van het oude tapsysteem en dat er storingen zijn. En dat deze hard werkt aan de invoering van het Elbit-systeem.

Bron: NOS

Eén gedachte over “‘Tapsysteem politie brengt opsporing in gevaar’

Geef een reactie