Tekorten niet opgelost, aldus de Politiebonden

‘Teleurstellend’ zegt Politiebond ACP over de kabinetsplannen. ‘Er is geen euro bijgekomen ten opzichte van het coalitieakkoord.’ De politievakbonden hadden opgeroepen 317 miljoen euro extra te investeren om tekorten bij de politie weg te werken.

De politiebonden ACP en ANPV hadden eerder met andere bij de ‘coalitie voor veiligheid’ aangesloten bonden een brief aan premier Mark Rutte geschreven. Hierin kwamen de  personeelstekorten bij de politie ter sprake. Tussen de beschikbare middelen en de uit te voeren taken zat en zit geen evenwicht.

Tekorten

Het kabinet blijkt de brief terzijde te hebben geschoven. Er komt zelfs een uitbreiding van taken bij de politie, waar nauwelijks extra financiering tegenover staat. De politieorganisatie zal dus zelf de middelen moeten vinden om de bestaande en zelfs oplopende tekorten op te lossen.

Onverantwoord

‘Tekorten bij politie komen uiteindelijk terecht bij de basis. De wijkteams en de opsporingsteams worden verder afgebrokkeld en de burger kan niet langer geholpen worden zoals die dat van de politie zou mogen verwachten. Dit is onverantwoord,’ meent Maarten Brink van de ACP.

Opmerkelijk

Het is opmerkelijk dat het kabinet in zijn plannen spreekt van veiligheid als ‘fundament voor onze welvaart’, maar vervolgens onvoldoende investeert in een gezond politieapparaat. En de oplossing van het personeelsprobleem jaren naar voren schuift.

Geef een reactie