Eervol ontslag slachtoffer ‘politiemepper’

Gert Jan de Jonge, de agent die op 30 augustus 2019 door Sahid B. tegen zijn achterhoofd bewusteloos werd geslagen, is officieel afgekeurd en krijgt eervol ontslag. Op 15 september wordt De Jonge 42 jaar.

Gert Jan de Jonge zette op de Westzeedijk in Rotterdam een overlastgevende trouwstoet aan de kant. De feestvierders reden asociaa,l toeterden onnodig, zaten op autodaken en hinderden het overige verkeer. De broer van de bruid, Sahid B., sloeg de agent van achteren neer. Zo hard dat De Jonge het bewustzijn verloor.

Blijvende schade

De Jonge heeft hier blijvende schade en klachten aan overgehouden, die zijn functioneren bij de politie onmogelijk maken. Privé heeft het incident ook grote gevolgen gehad. De Jonge kampt met chronische hoofdpijn en slikt pijnstillers. Hij is overgevoelig voor prikkels, kan slecht tegen emoties, spanning en stress en heeft geheugenproblemen.

Eervol ontslag

Eervol ontslag is vergelijkbaar met ontslag in het arbeidsrecht waarbij er geen sprake is van ernstig verwijtbaar gedrag. Een agent behoudt zijn aanspraken op een WW-uitkering en op boven- en na- wettelijke uitkeringen. Eervol ontslag biedt echter geen garantie op een uitkering.

Sahid B.

Sahid B. is in juli 2020 veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Ook moest hij zo’n 4000 euro schadevergoeding aan het slachtoffer betalen. Na zijn jaar cel moest hij nog een behandeling ondergaan in een instelling voor personen met een verstandelijke beperking. De rechtbank oordeelde dat er geen sprake was van zwaar lichamelijk letsel en uit preventief oogpunt moest van de straf ‘een krachtig signaal uitgaan.’ Een van de familieleden die weigerden aan het onderzoek mee te werken, getuigen beïnvloedden en het slachtoffer beledigden, kreeg een boete van 500 euro.

Bron: nos.nl

Geef een reactie