Wereldhavenpolitie vangt ruim 800 kilo cocaïne

De Wereldhavendagen zijn gestart. De politie in havenstad Rotterdam heeft ook iets te vieren: de onderschepping van maar liefst 866 kilo cocaïne. Het succes is te danken aan het Hit And Run Cargo-team, ofwel HARC.

De Wereldhavendagen 2022 (2 t/m 4 september) zijn alweer de 45ste editie van een evenement, waarbij de grootste haven van Europa centraal staat. Ook helikopters van de politie geven hun demonstraties, samen met het Defensie Helikopter Commando en Noordzee Helikopters Vlaanderen. Die blauwe oogjes in de lucht kunnen ze in Rotterdam goed gebruiken. Naast een wereldhaven zijn ze immers een wereldstad.

Regionale eenheid Rotterdam

De regionale eenheid Rotterdam bestaat uit zes districten Rijnmond Noord, Rotterdam Stad, Rijnmond Oost, Rotterdam Zuid, Rijnmond Zuid-West en Zuid-Holland-Zuid. Daarnaast is er de Zeehavenpolitie: het onderdeel van de Nationale Politie dat actief is in de haven van Rotterdam en op de haventerreinen. De Zeehavenpolitie werkt samen met onder meer het Havenbedrijf Rotterdam, de Douane en de Koninklijke Marechaussee. Ze houdt zich bezig met zaken als de bestrijding van criminaliteit, grensbewaking, milieuhandhaving en incidenten op het water.

Onderschepping

Nog maar enkele dagen geleden, op maandag 29 augustus, onderschepte de douane in Rotterdam 361 kilo cocaïne in een container met pinda’s uit Argentinië. Het HARC-team – Hit And Run Cargo, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie – startte een onderzoek en trof al snel nog een container met 505 kilo aan. De container had dezelfde afzender, lading en eindbestemming als de eerder ontdekte zending. Is er een mooiere manier om de Wereldhavendagen te vieren?

Eén gedachte over “Wereldhavenpolitie vangt ruim 800 kilo cocaïne

Geef een reactie