Veteranendag: ook politieveteranen aanwezig

Afgelopen weekend vond de Nederlandse Veteranendag plaats op het Malieveld in Den Haag. Sinds enkele jaren mogen ook politieveteranen meelopen in het defilé. Het gaat hier vaak om mannen en vrouwen die bij Defensie hebben gewerkt en uitgezonden zijn geweest voordat ze bij de Politieorganisatie kwamen. Hieronder hebben we twee verhalen verzameld die het belang van deze erkenning laten zien.

Archieffoto van politieveteranen in het defilé. Recente foto’s worden later op de website van veteranendag.nl online gezet.

Op de website van Stichting Maluku4Maluku staat het verhaal van oud-politieman John. De stichting werkt samen met de organisatie Politie Veteraan om verhalen van politieveteranen in de media te krijgen.

Tegelincident in Vaassen had enorm veel impact op oud-politieman John: ‘Dit zegt zo verschrikkelijk veel’
Nog dagelijks ondervindt hij de naweeën van wat hem overkwam bij rellen op het ontruimde Molukse barakkenkamp in Vaassen. Vier decennia nadat zijn schedel door een tegel werd gekraakt, wordt oud-politieman John Röben uit Zwolle een symbool van tekortschieten door de politie. De stichtingen Maluku4Maluku en Politie Veteraan sloegen daarvoor de handen ineen. Lees hier het hele bericht.

Leo Reawaruw, John Röben, Dick Kleijn. Bron: De Stentor

Een ander verhaal dat het belang van erkenning van politieveteranen benadrukt, is dat van Stefan en Dennis, werkzaam bij de politie in Alphen aan den Rijn.

Een verleden bij defensie, een toekomst bij de politie
Voordat ze aan de slag gingen als politieagent, waren Stefan van Ellinkhuizen en Dennis Brink werkzaam voor defensie. Beiden hebben zij de status Veteraan. “Ik weet dat ik die status heb, maar het voelt nog niet altijd zo.”
Stefan en Dennis zijn Defensie Veteranen in dienst van de politie. Momenteel zijn ze werkzaam als wijkagenten van Alphen Noord. Stefan maakte onderdeel uit van de Landmacht, Dennis was werkzaam bij de Mariniers. Lees het hier.

(c) Josh Walet, alphens.nl

Geef een reactie