Onderzoek naar spookwoningen

Een onderzoek naar spookwoningen in Rotterdam heeft de politie veel geleerd over georganiseerde misdaad. Maar ook over de politieorganisatie zelf. „Informatie wordt fragmentarisch en onvolledig vastgelegd.”

Het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC), dat informatie en kennis vergaart over criminaliteit en die deelt met verschillende partners die betrokken zijn bij de strijd tegen georganiseerde misdaad, begon in 2019 een onderzoek naar de faciliterende rol van verhuurders. Het idee: informatie over spookwoningen kan helpen bij de opsporing van drugshandel en de mensen daarachter. Er wordt een speciaal team opgericht. Het team heeft verschillende netwerken in kaart gebracht én gezorgd voor meer heldere informatievoorziening binnen de politie. Het NRC bracht het in kaart.

Wat zijn spookwoningen?
Criminelen huren panden om hun activiteiten uit het zicht van politie en justitie te houden. Spookwoningen zijn woningen waar niemand staat ingeschreven. Criminelen gebruiken deze woningen als dekmantel voor illegale activiteiten.
Zo herkent u een spookwoning:

  • Er zijn veel wisselende bezoekers of bewoners, het is onduidelijk wie er nu echt woont.
  • De ramen zijn afgeplakt.
  • Er is drukte op vreemde tijdstippen.
  • Bewoners sjouwen vaak ’s nachts met grote tassen.

Bron: politie.nl

Geef een reactie