Bankhelpdeskfraude: verdachten aangehouden en tips

De politie laat weten dat ze op dinsdag 26 april een 23-jarige man uit Groningen heeft aangehouden op verdenking van helpdeskfraude. In dit onderzoek zijn op dinsdag 12 april al twee vrouwen aangehouden voor dezelfde verdenking. Door zich voor te doen als bankmedewerker veroorzaakten de verdachten in een korte periode veel financiële schade bij meerdere slachtoffers.

Hoe de zaak in elkaar steekt, kun je hier verder lezen. Laten we ons focussen op de tips om fraude te voorkomen:

Grote impact
De samenleving verandert, ook online. De politie is aanwezig in de wijk, maar nadrukkelijk ook op het web. Fraude door nepbankmedewerkers en andere vormen van helpdeskfraude is de afgelopen jaren explosief gestegen. Het kan worden gezien als een moderne vorm van een woningoverval. Er is (doorgaans) dan wel geen sprake van geweld, maar het heeft vaak net zo’n grote impact. Mensen die voorheen zelfstandig hun bankzaken vanuit huis regelden, verliezen door dit soort fraudeurs het vertrouwen in eigen kunnen en anderen die hen wel echt te hulp willen zijn.

Trap er niet in
Weet dat een erkende instantie – zoals uw bank, de politie of andere overheidsinstantie – u nooit onder druk zal zetten om ‘zo snel mogelijk te handelen’. Ook vragen zij nooit om persoonlijke gegevens zoals pincode, betaalgegevens of BSN-nummer. Geef ook nooit uw pinpas mee, ook niet doorgeknipt. Installeer geen software zodat er op afstand kan mee worden gekeken of geholpen. Kortom,  houd persoonlijke informatie altijd voor uzelf.

Wat kunt u doen?
Mocht u worden gebeld en u vertrouwt het niet? Hang direct op. Ook bij twijfel. Bel de instantie terug via een nummer dat u zelf heeft opgezocht. Soms geven oplichters een telefoonnummer om terug te bellen, zodat u dit kunt controleren. Ook dat is vals. Zoek altijd zelf het juiste nummer op en wacht tot u iemand aan de lijn krijgt bij wie u kunt controleren of de gegeven informatie wel klopt.

Bent u toch slachtoffer geworden? U bent niet de enige. Het kan iedereen overkomen. Bel direct uw bank. Doe ook altijd aangifte bij de politie. Bel 0900-8844 voor een afspraak of kijk op politie.nl voor meer informatie. Deel deze informatie met uw omgeving om te voorkomen dat ook anderen slachtoffer worden.

Geef een reactie