Wijkagent Marieke: ‘De leukste job als je het mij vraagt.’

Marieke (@wijkagent_mariekebakermans) is sinds april 2020 wijkagent in Einhoven-Zuid in het gebied Strijp. Dit doet zij niet alleen: ‘Ik ben samen met mijn maatje Erwin (@wijkagenten_meerhoven) wijkagent van ‘T Ven en Meerhoven.’ Marieke is in 2000 begonnen aan de opleiding tot politiesurveillant, dus zij werkt inmiddels bijna 22 jaar bij de politie. Zij vertelt deze week over haar ervaring als wijkagent!

Door Kim van Driessen

Al sinds kleins af aan
‘Toen ik 5 jaar oud was, riep ik al dat ik bij de politie wilde werken.’ Toen wilde Marieke vooral graag boeven vangen, maar naarmate ze ouder werd, sprak het hulpverlenen aan hen die dat behoeven haar ook steeds meer aan. Geen enkele dag is hetzelfde en er komt veel spanning en sensatie kijken bij het werk van de politie. ‘De leukste job als je het mij vraagt.’ Om deze baan goed uit te kunnen voeren, gaat Marieke regelmatig naar de sportschool. Dit is niet de enige reden waarom ze sport. ‘Ik vind het heerlijk om af te schakelen in de sportschool, hier kan ik echt even mijn koppie leegmaken.’ Dat is soms nodig, want het werk is niet altijd makkelijk. Daarom is het ook erg fijn dat Marieke steun krijgt vanuit haar thuissituatie. ‘Doordat mijn partner mij hierin steunt en de stabiele factor thuis is, kan ik deze job fulltime doen.’   

De leuke en mindere taken van een wijkagent


Marieke is het aanspreekpunt voor de bewoners van de wijk ’T Ven en Meerhoven. Een van de leukste aspecten van het zijn van het aanspreekpunt, vind ze het kennen en gekend worden door bewoners; zij weten haar makkelijk te vinden.

Marieke is bezig met de totale politiezorg binnen deze wijken. ‘Denk aan de aanpak van sociale wijkproblematiek zoals overlast gevende jongeren, buren ruzies, milieudelicten en criminaliteit.’ Dit hoeft zij niet alleen te doen met de andere wijkagenten, zij krijgt hierbij hulp van haar collega’s uit de focus groep Strijp. Helaas zijn er ook een aantal lastige onderdelen. Slecht nieuws gesprekken zijn elke keer weer erg aangrijpend. Vooral nare situaties waarbij kinderen betrokken zijn, vind Marieke erg lastig. ‘Ik heb zelf twee jonge kinderen en deze situaties grijpen mij altijd sneller aan.’

Tekst loopt door onder de foto

Trots op alle ontwikkelingen
Voor Marieke aan de slag ging in Eindhoven, heeft zij 15 jaar in Den Bosch gewerkt. Pas twee jaar geleden begon zij als wijkagent in Eindhoven, midden in de coronacrisis. ‘Ik ben er trots op dat ik, ondanks de corona tijd en het “nieuw’’ zijn in dit gebied, al een goed netwerk heb opgebouwd in de wijk met zowel de bewoners als mijn netwerk partners.’ Haar actieve houding op social media zal hier ook zeker een rol in hebben gespeeld. Bewoners weten haar namelijk steeds sneller te vinden via deze kanalen. Daarnaast is Marieke ook trots op de verbetering van de samenwerking tussen diverse hulpverleners waar zij de afgelopen periode aan heeft gewerkt. ‘Dit heeft het afgelopen jaar in een gave leerzame oefening tussen brandweer en politie geleid.’

‘Als jongere heb je de toekomst’


Toen Marieke begon aan haar politie opleiding was zij 18 jaar. ‘Erg jong, geen levenservaring en nog veel te leren, maar ik werd snel gevormd door de opleiding.’

De jonge leeftijd ziet zij als een voordeel. ‘Als jongere heb je de toekomst en kun je ook makkelijker in gesprek gaan met leeftijdsgenoten.’ Dit is volgens Marieke een voordeel voor jonge agenten. Het contact met jongeren moet namelijk laagdrempelig zijn. Een gesprek met een agent van dezelfde leeftijd is toegankelijker, waardoor de jonge wijkagenten snel doorhebben wat er speelt en wat de jongeren bezig houdt. Dit laagdrempelige contact ziet Marieke terug in haar eigen contact met jongeren en wijkbewoners. Dit contact verloopt goed, maar ze zou het graag nog laagdrempeliger willen maken. ‘Bijvoorbeeld door wat vaker in de wijk een spreekuur of inloop uur te hebben.’ Helaas is dit momenteel door de coronaregels nog erg lastig.

‘Toon begrip’
Aan het einde van het interview wil Marieke ook nog graag een boodschap meegeven, niet alleen aan toekomstige agenten, maar aan iedereen: ‘Blijf altijd dicht bij jezelf, doe je niet anders voor en toon begrip. Dan maakt leeftijd, afkomst en religie niet uit maar kun je altijd een goed en eerlijk gesprek voeren met elkaar.’ Een wijze les die de wereld een stukje beter zou maken!

Eén gedachte over “Wijkagent Marieke: ‘De leukste job als je het mij vraagt.’

Geef een reactie