Wijkagent Marco: ‘Ik kan zelfstandig werken en hierdoor kan ik grotendeels zelf prioriteren waar ik mijn tijd en energie in stop binnen mijn werkgebied.’

Al sinds kleins af aan wil Marco van Calsteren bij de politie, want dat leek hem toen onwijs spannend. Hij wilde een grote sterke man worden en boeven vangen. Dat is hem gelukt! Marco is sinds 2016 wijkagent in de wijken Vrijenban en Delftse Hout in Delft. Hij vertelt deze week over zijn ervaring als wijkagent!

Door Kim van Driessen

Theorie als goede voorbereiding, maar de praktijk toch vaak anders
Toen Marco begon aan de Politieacademie kwam hij er achter dat het werk van een politieagent veel uitgebreider is dan hij dacht. ‘Er kwamen zoveel meer aspecten bij waarvan ik op voorhand niet wist dat de Politie dit ook allemaal moest doen.’ Tijdens de politieopleiding gaan de agenten in opleiding regelmatig de straat op tijdens werkperiodes. Hier kwam Marco er achter dat de situaties op straat soms anders waren dan hoe hij het had aangeleerd op de Politieacademie. Daarnaast is het politiewerk ook maatwerk. ‘Iedereen heeft een persoonlijke situatie en omstandigheid waar je als politieagent rekening mee moet houden.’ Elk gesprek kan anders lopen dan verwacht. De op de Politieacademie geleerde werkwijze is dan ook in de praktijk niet op iedere situatie toepasbaar.

Contact is cruciaal voor goed anticiperen


Als wijkagent is Marco bezig met de totale politiezorg binnen zijn wijk. ‘Ik bedoel hiermee de sociale problemen, zoals overlast gevende jongeren en allerlei vormen van criminaliteit.’

Tot slot is hij het aanspreekpunt voor bewoners en onderhoudt hij het contact met de gemeente, woningbouwcorporaties en andere netwerkpartners. Marco wordt in zijn werk ondersteund door zijn collega’s, waarmee het contact erg goed is. Hier is hij erg blij mee. ‘Uiteindelijk heb ik hun hulp nodig bij het oplossen en/of in kaart brengen van problemen in de wijk.’ Dit goede contact zorgt er voor dat hij snel kan anticiperen. Hij benoemt een mooi voorbeeld waarin het belang van goed contact mooi naar voren komt. ‘Ik heb eens in de 6 weken een overleg genaamd “leefbaarheid Vrijenban”.’ Tijdens dit overleg zit hij met alle netwerkpartners aan tafel. Samen kijken zij dan naar de aandachtspunten in de wijk. ‘Zodoende signaleer je vroegtijdig problemen in de wijk waarop je met elkaar kunt inspelen.’

Lastige momenten, maar vooral heel erg trots!
Samen met de netwerkpartners probeert Marco de bewoners van zijn wijk dus goede hulp te bieden. ‘Wat ik hieraan het lastigste vind, is dat sommige mensen deze hulp niet willen of accepteren.’ Gelukkig worden deze lastige momenten overheerst door mooie momenten waar Marco trots op is. ‘Het hoogtepunt is toch wel dat ik onderweg naar mijn werk een man op straat zag liggen waar een aantal omstanders omheen stonden. Ik ben hier direct op af gegaan en heb de man succesvol gereanimeerd.’ Dit prachtige voorbeeld laat duidelijk zien hoe Marco als wijkagent het leven van zijn wijkbewoners verandert!

Eén gedachte over “Wijkagent Marco: ‘Ik kan zelfstandig werken en hierdoor kan ik grotendeels zelf prioriteren waar ik mijn tijd en energie in stop binnen mijn werkgebied.’

Geef een reactie