Wijkagent Dennis: ‘In mijn functie heb ik echt de tijd voor een casus en dat is fijn.’ 

Dennis Boekhout is sinds januari 2021 werkzaam als wijkagent in Rotterdam Oost. Hij is een van de vier wijkagenten in Crooswijk, een oude, multiculturele volksbuurt. Dennis is bij de politie gaan werken omdat hij criminaliteit wilde aanpakken en geen elke dag als agent hetzelfde is. Toch is voor hem de voornaamste reden: het verschil kunnen maken in bepaalde situaties. Hij gaat deze week vertellen over zijn ervaring als wijkagent! 

Het werk van een wijkagent in de volksbuurt Crooswijk 
Dennis werkt in een echte volksbuurt en daar is hij erg enthousiast over. ‘Het is super gaaf om te zien dat een aantal echte Crooswijkers, welke er al vanaf hun geboorte wonen, zich inzetten voor hun buurt.’ Zo worden er kleinschalige evenementen georganiseerd, maar ook voorlichtingen over het voorkomen van inbraken. Ook vinden er grotere evenementen plaats in de wijk. ‘Wat ik ook erg leuk vind is dat een van de grootste evenementen van Nederland, namelijk de marathon van Rotterdam, dwars door Crooswijk gaat. Deze dag is altijd een feestje om te werken.’ 

Het grote belang van contact onderhouden


Dennis is als wijkagent de contactpersoon van ketenpartners en van de bewoners van zijn wijk. ‘Je onderhoudt het contact met deze personen en zorgt dat ze je goed kunnen vinden.’ Hij helpt hen dan vervolgens als zij tegen problemen aanlopen, zoals bijvoorbeeld het geval is bij stalking-slachtoffers. 

Het contact wat Dennis heeft met de buurtbewoners legt hij vast, zodat zijn collega’s weten wat er speelt of gaande is. Zo blijft iedereen goed op de hoogte van de situatie in de wijk en kunnen de agenten de bewoners optimaal helpen. Het onderhouden van deze verschillende contacten maakt het een leuke baan waarin geen enkele dag hetzelfde is, maar er zijn ook valkuilen. ‘Als wijkagent moet je alleen wel oppassen dat je niet alles naar je toe trekt. Die neiging hebben wij wel vaak.’ 

Werken met kinderen zorgt voor veel emotie 
Het helpen van burgers levert Dennis veel werkplezier op. ‘In mijn functie heb ik echt de tijd voor een casus en dat is fijn.’ Zo kan hij achterhalen waar de burger echt behoefte aan heeft en hierbij helpen. Toch heeft het werk als wijkagent ook lastige kanten. Dennis vindt casussen met kinderen zwaar. ‘Zodra er jongen kinderen bij betrokken zijn komen er meer emoties bij mij. Ik blijf gewoon handelen maar heb wel eens echt een brok in mijn keel gekregen toen een kindje van 9 maanden weer lucht kreeg na een verstikking.’ Dennis heeft zelf jonge kinderen en kan zich daardoor extra goed inleven in de situatie. ”Mijn kinderen krijgen ook een extra stevige knuffel na zo’n incident.’ Het werk mag soms dan wel lastig zijn en veel emoties opwekken, maar het plezier wat Dennis uit zijn werk als wijkagent haalt blijft voorop staan. ‘Het meest trots ben ik wanneer wij met zijn allen een incident hebben behandeld en iedereen met zijn eigen schoenen weer naar huis gaat.’ 

Geef een reactie