112 eindelijk toegankelijk voor iedereen door 112NL alert app 

Afgelopen week is de 112NL alert app gelanceerd. Deze app maakt het voor iedereen mogelijk om contact op te nemen met de meldkamer en zo nodig een chatgesprek te starten met een centralist. Hierdoor kunnen ook mensen die niet goed kunnen praten of horen contact opnemen met de meldkamer. Daarnaast zit er een vertaalfunctie op de app, waardoor mensen die geen Nederlands of Engels spreken ook contact op kunnen nemen.  

Door Kim van Driessen

Totstandkoming 
Henk en Dini Zeggelaar stotteren allebei. Zij hebben ondervonden dat dit lastig was in een noodsituatie. De hospita van Henk en Dini kreeg het ‘s nachts plotseling benauwd en riep om hulp. Dini belde de arts en probeerde stotterend de situatie uit te leggen, maar er kwam niemand opdagen. Dit leidde tot veel frustratie bij Dini, want zij had de technieken die zij tijdens stottertherapie had gevolgd goed proberen toe te passen. De volgende dag nam Dini opnieuw contact op met de arts en vroeg waarom hij niet was langsgekomen. De arts dacht dat Dini aangeschoten was, want het stotteren en de spreektechniek klonken zangerig. Hij was ervan uitgegaan dat het een grapje was en geen echte noodsituatie. Gelukkig is het in deze situatie goed afgelopen met de hospita, maar Dini en Henk maken zich sinds dien sterk voor een betere oplossing. Ze zijn in gesprek gegaan met het Ministerie van Veiligheid en Justitie en patiëntenverenigingen, met als gevolg het ontwikkelen van de 112NL app. 

Extra gegevens 
De 112NL alert app is niet alleen handig voor mensen die niet goed kunnen horen, praten of de taal niet spreken. Als je via de 112 app contact opneemt met de meldkamer worden er direct extra gegevens naar de meldkamer gestuurd. Zo weet de centralist direct je naam, voorkeurstaal, beperkingen en locatie. Mocht de persoon geen Nederlands of Engels beheren, wordt er direct een chat gesprek gestart, wat automatisch wordt vertaald met behulp van Google. De centralist kan meekijken terwijl er getypt wordt. Op deze wijze komt de boodschap altijd door, ook al moet iemand noodgedwongen halverwege een bericht stoppen met typen. 

Toekomstige ontwikkelingen 
In de toekomst wordt het mogelijk om ook beeldmateriaal te delen via de chat, zodat de meldkamer een situatie beter in kaart kan brengen. Denk hierbij aan de grootte van een brand of een afbeelding van een dader. Dit maakt de inzet van hulpdiensten sneller en beter. Ook wordt er gewerkt aan een ik-kan-niet-praten knop. Zo kan iemand in een noodsituatie zijn locatie doorgeven aan ene hulpdienst zonder hiervoor te hoeven spreken. Door de introductie van de 112NL alert app kan iedereen makkelijker contact opnemen met de hulpdiensten, in een situatie waarin elke seconde van groot belang is. 

Bron: politie.nl, De Gelderlander, NOS.nl

Geef een reactie