Demonstreren op het Museumplein: mensen in uniform?

Demonstreren tegen de coronamaatregelen gebeurde in het afgelopen jaar regelmatig. Op het Museumplein in Amsterdam kwamen demonstranten onder het mom van koffiedrinken op het Museumplein bij elkaar. Dat is een recht dat vastgelegd is in de wet, maar hoe zit het met mensen in legeruniform? Mogen zij ook demonstreren? Een rondje langs verschillende berichten.

Ten eerste: demonstraties en betogingen zijn in de basis te allen tijde mogelijk, het recht tot betoging is zelfs in de Grondwet opgenomen. Weliswaar kunnen er door de overheid beperkende voorschriften aan verbonden worden, men kan een demonstratie zelfs verbieden, maar zelfs met de coronamaatregelen die van kracht zijn, kan er gedemonstreerd worden tegen diezelfde coronamaatregelen.

Dit was ook het geval op zondag 3 januari 2022. Gezien de vele berichten met dreigende toon van tevoren werd het Museumplein tot veiligheidsrisicogebied bestempeld en mochten er maximaal 350 mensen demonstreren. Op het drukste moment werden echter 10.000 demonstranten geteld. Hen werd bevolen het plein te verlaten, wat niet gebeurde, waarop de Mobiele Eenheid werd ingezet.
Betogers raakten slaags met de ME en politieagenten, waarop deze diensten zich gedwongen zagen geweld te gebruiken. Op Metronieuws ziet u video’s die dit tonen.

Veteranen?
Al vaker gezien: mensen in geheel of half legeruniform die meedemonstreren. Eerder werd er wat lacherig over gedaan, omdat betrokkenen bij Defensie al snel zagen dat de uniformen niet klopten, omdat ze waarschijnlijk bij de dumpstore zijn gehaald.
Tot dit weekend. Er zijn meerdere politieagenten mishandeld waarvoor verdachten zijn opgepakt. Minstens één van die verdachten is een zelfbenoemde veteraan. Dit gaat voor veel mensen te ver, getuige onder meer verschillende tweets.

Dit roept de vraag op wanneer iemand in uniform mag demonstreren.
CDA-Tweede Kamerlid Derk Boswijk was te gast bij RTL Nieuws om te vertellen waarom het onacceptabel is dat er uniformen te zien zijn. Hij vindt demonstreren prima ‘maar de sneue vertoning met misbruik van uniformen moet stoppen’.
Voor een deel staan er echte veteranen, (oud-)militairen die voor Nederland op missie zijn gestuurd. Aangevuld met andere mensen noemt deze groep zich ‘In het Gelid voor Vrijheid’ (IHGVV). Het Veteranen Platform, een erkende overkoepelende organisatie van echte veteranenorganisaties, distantieert zich van de uitingen van de IHGVV. Voorzitter Van Griensven blijft wel het gesprek met hen aangaan.

Regels
Gewone burgers en veteranen die zich als militair uitdossen, daar kan defensie niets tegen doen. Het kan onder bepaalde omstandigheden wel strafbaar zijn volgens het strafrecht. Wat in het wetboek staat, is nog best ingewikkeld. Michael Ruperti, advocaat militair recht, legt uit hoe het volgens hem zit: Militaire kleding mag je aandoen, mits er geen onderscheidingstekens of emblemen op staan. Het dragen van een compleet uniform met onderscheidingstekens is strafbaar, maar een uniform zonder tekens niet.

Bronnen: Het Parool, Metronieuws, Politie.nl, RTL Nieuws, Twitter

Geef een reactie