Jeugdagent Nathalie: ‘Van betekenis zijn, daar word ik echt blij van!’ 

Nathalie van Oers is in oktober 2021 begonnen aan een nieuwe uitdaging als jeugdagent bij basisteam Zeist, Bunnik, Leusden en Woudenberg. Voordat ze daar aan de slag ging, heeft zijn 20 jaar bij politie-eenheid Den Haag gewerkt, onder andere als rechercheur in de Haagse Schilderswijk en als senior jeugd in Rijswijk. Deze week vertelt Nathalie over haar ervaring als jeugdagent! 

Geschreven door Kim van Driessen 

 ‘Ik sta met een been in de wijk en met de andere in de zorg’ 
Nathalie haar taken zijn uiteenlopend, aangezien jeugd een breed onderwerp is. ‘Ik doe aan kennisbevordering onder collega’s, probeer processen beter te laten lopen, pak jeugdproblemen integraal aan met de ketenpartners, maak contact met hanggroep jongeren en zit op kindermishandelingszaken.’ Daarnaast geeft zij ook voorlichting op scholen en pakt ze de regie in jeugd casuïstiek. Om de jeugd beter te begrijpen, verdiept ze zich in verschillende trends onder de jeugd. Op deze manier probeert Nathalie het verschil te maken als jeugdagent. ‘Het zit hem soms in de kleinste dingen waarmee je verandering kan brengen.’ Deze verandering brengt ze niet alleen te weeg, dit doet zij samen met netwerkpartners. ‘Door gezamenlijk op te trekken bereiken we de goede dingen.’ 
 
Oprecht contact 
Nathalie zoekt het liefst laagdrempelig contact met jongeren als er nog niets aan de hand is. Zo leren jongeren haar goed kennen en dat vindt zij oprecht leuk. Dit zorgt er voor dat het contact vaak goed loopt. ‘Als ik eenmaal contact heb, weten ze me ook te vinden als ze me nodig hebben en kan ik ook een beroep op hen doen.’ Zo hoopt ze jongeren te kunnen helpen met problemen waar zij tegenaan lopen. Deze problemen verschillen per persoon en per omgeving. In het algemeen voelt de jeugd zich vaak niet goed begrepen door hun omgeving, waaronder hun ouders en de politie. ”Ik probeer de verbinding te leggen door het contact aan te gaan.” Dit doet Nathalie door de jeugd uitleg te geven, ervaringen te delen en soms inspraak te geven. ”Jeugd is inventief en wil graag meedenken is mijn ervaring.” 

Tekst gaat door onder de afbeelding

‘Politiewerk is soms lastig, maar dat maakt het juist ook interessant.’ 
Nathalie benoemd dat binnen het politiewerk snel kunnen schakelen en omgaan met weerstand belangrijk is. ‘Wat je soms in minder dan een seconde moet beslissen, kan op een rechtbank en in de media uren op voortborduurt worden. “Was het wel de goede beslissing die de agent in die ene seconde nam?”’ Ook is het belangrijk om om te gaan met verschillende belangen. ‘De ene burger maak je heel blij met een actie terwijl de andere het belachelijk vindt.’ Dat is iets waar Nathalie al in het begin van haar carrière achter kwam. Zij moest boetes uitschrijven aan fietsers die over het trottoir reden. ‘Als ik een bon schreef, stonden er mensen achter me te juichen ”goed zo, de politie doet een keer wat” en aan de andere kant had ik een boze fietser, waarvan een letterlijk zijn fiets door de ruit gooide van een winkel.’ 

‘Politiewerk is niet zwart-wit’ 
De media maakt het politiewerk soms lastig. Verhalen worden anders vertelt of er worden verknipte filmpjes gepost. Dit is iets wat Nathalie erg jammer vindt. ‘Soms wordt er verhaal gemaakt terwijl het niet klopt. Daar balen collega’s dan van. Zeker als er mooie initiatieven genomen zijn.’ Zelf is ze ook wel eens geschrokken van een filmpje waarop een moment van geweld is vastgelegd, maar toen zij naderhand de beelden zag zonder verknippingen, blijkt dat haar collega daarvoor was aangevallen met een wapen.  

Het verschil maken 
Nathalie is trots op het vertrouwen wat zij van de jeugd krijgt. Ze heeft veel voorbeelden van mooie projecten die hun vruchten hebben afgeworpen. ‘Je moet dan denken aan bijvoorbeeld een kwetsbare vermiste die zelfmoord wil plegen maar me toch op tijd appt omdat ze me kent en vertrouwd.’ Daarnaast geeft Nathalie een aantal voorbeelden waarin zij preventief te werk is gegaan. Zo is het haar gelukt om meiden die bijna ten prooi vallen aan loverboys op tijd te bereiken. Zo zet zij zich in om het verschil te maken voor jongeren. Ze hoopt dat COVID-19 snel de wereld uit is, zodat jongeren meer mogelijkheden krijgen. 

Ben jij agent en wil je ook je ervaringen delen? Neem vooral contact met ons op!
 

Geef een reactie