Jeugdagent Leonard: ‘Ik vind het een mooie ontdekkingstocht om dit uit te vinden en via deze weg de jongeren te juiste afslag te laten nemen.’ 

Leonard is sinds 2020 werkzaam als jeugdagent in de gemeenten Ooststellingwerf en Weststellingwerf in Friesland. Voordat hij begon bij de politie heeft hij bij de Koninklijke Marechaussee gewerkt en tussentijds een pedagogische studie gedaan. Hij wilde een functie die gericht was op jongeren en is mede daarom overgestapt naar de Nationale Politie. Hij gaat deze week vertellen over zijn ervaring als jeugdagent!  

Door Kim van Driessen 

Pedagogisch en preventief 
Leonard geeft aan pedagogisch en preventief te werk te gaan. ‘Hier bedoel ik mee dat ik met jongeren in gesprek ga, hier betrek ik ook vaak ouders en school bij of bestaande hulpverlening.’ Op deze wijze probeert hij de jongeren uit het strafrecht te houden. Dit doet hij door in beeld te blijven bij de jeugd en het desbetreffende gezin. Een voorbeeld hiervan is als er een huiselijk geweldsituatie heeft plaatsgevonden. ‘Hierbij breng ik de hulpverlening binnen het gezin en monitor ik dit proces. Ik blijf in beeld totdat zorgen weg zijn genomen bij het jongere kind of gezin.’ 

Een mooie ontdekkingstocht


Het leukste aan zijn werk vindt Leonard het pedagogische gedeelte. Via school, gemeente of een casus vanuit de politie komt hij in contact met jongeren. ‘Vanuit hier neem ik mijn intrek in een gezin en ga ik in gesprek met de jongere.’ Samen met het gezin probeert hij zo jongeren uit het strafrecht te houden of de juiste hulpverlening in kaart te brengen. ‘Om vervolgens hierin samen een ketensamenwerking aan te gaan en kijken wat we hen kunnen bieden binnen de gemeente.’ Daarnaast treedt hij ook op als buddy voor jongeren, iets wat hij ook graag doet. ‘Deze laagdrempeligheid en aanspreekbaarheid is erg belangrijk. Luisteren naar een jongere is erg belangrijk in plaats van gelijk met een belerend vingertje wijzen.’ Leonard benoemt dat er altijd wel een reden is waarom jongeren bepaald gedrag vertonen. ‘Ik vind het een mooie ontdekkingstocht om dit uit te vinden en via deze weg de jongeren te juiste afslag te laten nemen, en zodoende hen naar het volwassenschap te begeleiden.’ 

Trots op de vertrouwensband 
Leonard is erg trots op het feit dat hij een aantal jongeren uit het strafrecht heeft weten te houden en dat het nu erg goed gaat met hen. Het geeft hem veel voldoening dat deze jongeren en hun ouders hem nog steeds erg dankbaar hiervoor zijn. ‘Als ik van de 10 jongeren er 4 uit het strafrecht kan halen/houden ben ik al zeer content. Het vergt veel tijd en energie om de vertrouwensband op te bouwen met de jongeren, maar ik blijf op de toekomst hameren totdat ze het licht zien.’ 

Social media


Het probleem waar Leonard het meeste mee te maken heeft in zijn wijk, wordt veroorzaakt door sociale media. Dit creëert een grote mate van onzekerheid onder jongeren. ‘Dit gaat samen met te weinig voorlichting in sociale media waardoor de gevaren worden gemist hierin. Denk hierbij aan sexting of de benadering van pedofielen.’ Daarnaast is eenzaamheid onder jongeren ook een probleem. Veel jongeren vinden elkaar via internet, terwijl dit eigenlijk fictieve vriendschappen zijn. Hierin speelt bijvoorbeeld jongerenwerk een belangrijke rol op activiteiten te ontplooien binnen een gemeente zodat jongeren elkaar kunnen treffen.

Ben jij agent en wil je ook je ervaringen delen? Neem vooral contact met ons op!

Geef een reactie