Het leger neemt over: de zware beveiligingstaak van Taghi en de rol van Vught 

Afgelopen week werd bekend dat het leger nodig gaat zijn om de hoofdverdachte in het Marengostrafproces, Ridouan Taghi, te beveiligen. Het zou gaan om de grootste beveiligingsoperatie ooit, aangezien er elke dag honderden politieagenten nodig zouden zijn.  

Door Kim van Driessen

Inzet agenten 
De agenten die zouden worden ingezet zouden niet alleen uit speciale teams komen, maar onder andere ook uit wijkteams. Dit zou grote druk leggen op politieteams in Midden-Nederland, aangezien er onvoldoende capaciteit overblijft voor reguliere taken. Om deze reden moet het leger helpen met de beveiliging tijdens het proces. Burgemeester Van de Mortel, gemeente Vught, benoemt de ernstige impact die de inzet zou hebben op de inwoners van Vught. Hij hoopt op een structurele verandering. Politie Vught ervaart volgens de burgemeester al een aantal jaar druk door de opsluiting van Taghi in PI Vught.

Hoe bewaakt politie Vught Taghi? 
Politie Vught heeft niet meer agenten rondlopen dan andere plekken, ondanks de aanwezigheid van de gevangenis en de bijkomende risico’s. Burgemeester Van de Mortel kaart aan dat de vele transporten vanuit de gevangenis de druk op de politie verder laten toenemen. Hij is van mening dat er een compensatie tegenover deze toegenomen druk zou moeten staan. 

De proceslocatie 
De locatie waar het Marengoproces plaats gaat vinden is een onderwerp van discussie. Het is de bedoeling dat de zaak plaatsvindt in de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp: De Bunker. Echter hebben rechters verzocht om het proces uit te voeren in het Justitieel Complex Schiphol, aangezien dat beter te beveiligen is. Helaas bleek dit niet mogelijk aangezien er vele andere processen lopen op die locatie.  

Bronnen: Brabants Dagblad, NOS.nl

Geef een reactie