Jeugdagent Niels Kanters: ‘Ik zocht een afwisselend beroep waarbij ik iets voor mensen kan betekenen. Dat is zeker gelukt!’

Niels Kanters werkt sinds 2000 bij de politie en is werkzaam in basisteam Peelland: ‘Dit betreft het grootste basisteam van Nederland en bestaat uit de wijkteams Helmond, Deurne-Asten-Someren en Gemert-Laarbeek.’ Binnen dit team werkt hij als jeugdagent voornamelijk in het gebied Gemert-Laarbeek. Hij gaat deze week vertellen over zijn ervaring als jeugdagent! 

Door Kim van Driessen

‘Bij ons is geen dag hetzelfde’
Kanters was op zoek naar een afwisselend beroep waar hij iets kon betekenen voor mensen. ‘Dat is zeker gelukt! Bij ons is geen dag hetzelfde. Je weet aan het begin van je dienst nooit hoe een dag gaat lopen.’ Het sociale aspect van zijn baan als jeugdagent is voor Kanters ook erg belangrijk. ‘Er kunnen zijn voor mensen en iets betekenen wanneer daar vraag naar is vind ik erg belangrijk.’ De spanning en actie spelen ook een rol: ‘We hebben zeker geen saai werk!’ 

Het contact met jongeren


Werken met jongeren vindt Kanters heel erg leuk. ‘Ze zijn vaak ongeremd en impulsief en zeggen waar het op staat. Dat kan ik wel waarderen.’ Hij vindt het fijn dat hij iets voor ze kan betekenen en een verschil kan maken in hun leven. ‘De jeugd al op jonge leeftijd leren kennen heb je later zeker profijt van, zeker wanneer het de verkeerde kant uit gaat.’ 

Benaderbaar en toegankelijk
Als jeugdagent is Kanters op plekken waar de jeugd ook aanwezig is. ‘Dit kunnen hangplekken, sportparken, scholen, horecagebieden, kermissen, festivals e.d. zijn maar ook online ben ik te vinden.’ Daarnaast heeft hij regelmatig contact met ketenpartners zoals Veilig Thuis, Centrum jeugd en gezin, gemeente, jongerenwerkers, Halt en BOA’s. Zo probeert hij jongeren te helpen, maar dan moeten ze wel met hem in contact komen. ‘Voor sommigen is het een hele stap om naar de politie te stappen. Ik probeer ze daar bij te helpen door het makkelijker te maken.’ Kanters wil als jeugdagent laagdrempelig contact mogelijk maken en daardoor zo benaderbaar mogelijk te zijn. 

Laagdrempeligheid door Social Media


Deze laagdrempeligheid bereikt jeugdagent Kanters door actief te zijn op social media. ‘Op Instagram (@jeugdagent_gemert_laarbeek) en TikTok (jeugdagent__Niels) geef ik mensen een inkijkje in het werk van een (jeugd)agent.’ Dit is niet alleen maar leuk om te volgen, het zorgt er ook voor dat hij makkelijk te benaderen is. ‘Mensen kunnen mij via een “direct message” een bericht sturen als er vragen zijn of andere dingen spelen. Het werkt dus heel laagdrempelig. Zeker voor jongeren is dit fijn.’ Via zijn social-media-accounts plaatst hij soms ook getuigenoproepen naar aanleiding van een incident of geeft hij voorlichting over diverse onderwerpen. En met succes, want zijn social-media-accounts worden goed bekeken. Het is dan ook iets waar Kanters erg trots op is. ‘Ik ben van mening dat social media aan je koppelen erg belangrijk is en zéker iets toe kan voegen. Het is mooi om te kunnen laten zien wat je doet en dit positief uit te kunnen dragen.’ 

‘Je weet dat je iemands leven vanaf dat moment compleet op z’n kop zet.’ 
Helaas heeft het werk van een jeugdagent ook een keerzijde, want slechtnieuwsgesprekken zijn hier ook onderdeel van. ‘Wij komen natuurlijk in aanraking met verschrikkelijke gebeurtenissen en zijn dan ook vaak degenen die het slechte nieuws aan familieleden moeten brengen.’ 
 

Ben jij agent en wil je ook je ervaringen delen? Neem vooral contact met ons op! 
 

Geef een reactie