Nep smsjes en nep politie: pas op voor internetcriminelen! 

Steeds meer mensen worden slachtoffer van misleidende smsjes, mails en berichten op social media. De politie waarschuwt voor deze berichten, met name berichten die lijken te komen van pakketbezorgdiensten. 

Track & Trace 
Criminelen proberen mensen op te lichten door Track & Trace links. In een smsje staat dat er een pakketje naar u onderweg is, met daarbij een bijbehorende Track & Trace link. Echter is dit een downloadlink voor malware die wachtwoorden en bankgegevens kan uitlezen. Ook kunnen de criminelen bij de contactenlijst komen, waardoor zij hun malware nog verder kunnen verspreiden. De politie raadt aan om niet op links in smsjes te klikken om schade te voorkomen. 

U heeft corona! 
Phishing via smsjes is niet nieuw, tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis in 2020 maakten criminelen misbruik van de situatie door zich voor te doen als de GGD. Mensen ontvingen een sms met daarin de boodschap dat zij positief getest zijn op het coronavirus en dat zij op een link moeten klikken om de volledige uitslag te zien. Criminelen vragen via deze link naar persoonlijke en financiële gegevens, iets waar de GGD nooit naar zou vragen. 

Nep-politie 
Naast phishing ziet de politie ook een nieuwe kwalijke trend opkomen op social media. Steeds meer agenten zijn actief op Instagram zodat mensen hen makkelijk kunnen benaderen, iets wat voor jeugdagenten en wijkagenten vooral belangrijk is. Helaas hebben ook criminelen door dat veel mensen hier gebruik van maken, want er verschijnen steeds meer nepaccounts van agenten. Dit is kwalijk, want mensen vertrouwen de politie en benaderen agenten soms met persoonlijke informatie. Deze informatie kan in verkeerde handen vallen door de nepaccounts. Om deze reden hanteren steeds meer agenten dezelfde opmaak op hun accounts, waaronder een profielfoto in uniform. 

Bronnen: RTL Nieuws, Politie.nl, AD.nl.

Geef een reactie