Jeugdagenten Esther en Babet: ”Wanneer een samenwerking uitmondt in een vriendschap, doet dat beseffen dat het werk zoveel moois kan brengen!”  

Esther en Babet zijn jeugdagenten in Leiden Zuid. Beiden hebben ze al een langere achtergrond bij de politie, maar sinds 2018 is Esther senior jeugdagent en Babet is sinds 2021 ook werkzaam in deze functie. Zij gaan deze week vertellen over hun ervaring als jeugdagenten! 

Door Kim van Driessen 

Het werk van een jeugdagent 
Esther en Babet zijn bij de politie gaan werken om de afwisseling, diversiteit en spanning die het werk met zich meebrengt. Zij willen graag ”iets kunnen betekenen voor de samenleving.” Dit doen zij absoluut als jeugdagenten. Esther en Babet controleren en regisseren de jeugd casuïstiek en pakken zo jeugdproblematiek aan. Dit kan op zowel lokaal, als individueel niveau zijn. Om benaderbaar te zijn, zijn Esther en Babet regelmatig aanwezig op scholen, waar ze ook voorlichtingen geven. Een voorbeeld hiervan is het lesprogramma EPJO, wat al langer draait op basisonderwijs en voortgezet onderwijs. ”Een ex gedetineerde vertelt over de foute keuzes die hij gemaakt heeft en welke gevolgen hij daar vandaag de dag nog van ondervindt.” 

Social media


 
Babet en Esther proberen zo veel mogelijk aanwezig te zijn waar de jeugd ook is, denk aan scholen, sportverenigingen, hangplekken en soms zelfs bij jeugdige thuis. Daarnaast is social media ook erg belangrijk: ”Social media kan natuurlijk niet ontbreken in ons werk als jeugdagent (@jeugdagenten_leidenzuid).” Social media speelt een belangrijke rol in het leven van jongeren. ”Online is het makkelijk communiceren omdat de jeugd niet ziet welke reactie het mogelijk uitlokt en tevens overzien zij vaak niet de consequenties van hun handelen (pesten, sexting, enzovoorts)”. Als jeugdagenten proberen Esther en Babet jongeren te helpen als zij het zelf even niet meer weten of in de knoop zitten met zichzelf. ”Wij proberen er voor de jeugd te zijn wanneer dat nodig is en niet alleen “achteraf”. De betrokkenheid en het vertrouwen die je op kan bouwen is goud!”

Empathisch te werk gaan 
Deze betrokkenheid kan ook een minder leuke kant met zich meebrengen. Esther en Babet zijn regelmatig voor een langere periode betrokken bij een jeugdige of gezien omdat er bepaalde problematiek heerst en verschillende partners hierbij helpen. ”Waar wij regelmatig tegen aan lopen is dat we van nature empathisch zijn en op een bepaald moment de jongere weer “los moeten laten””. De twee jeugdagenten houden dan uiteraard een vinger aan de pols en staan klaar als dat nodig is, maar helaas hebben ze hier niet altijd de tijd en gelegenheid voor. 

”Eigenlijk zijn wij iedere dag trots op het werk dat wij verrichten.” 
Esther en Babet zijn trots op het werk wat ze verrichten. Ze stellen samenwerken en verbinden voorop. Dit willen zij uitdragen door empathisch en laagdrempelig te werk te gaan, met een leuke portie humor. De trots in hun werk, kan in kleine dingen zitten. ”Wanneer een jeugdige je op straat “gewoon” even groet, een boks geeft of een potje voetbal met je speelt geeft voldoening. Uiteraard maken de bedankjes die we krijgen ons ook trots, maar zeker ook een knuffel van een klein kereltje tijdens een huiselijk geweld incident maken ons ongelofelijk trots op het werk dat wij verrichten!” 

Ben jij agent en wil je ook je ervaringen delen? Neem vooral contact met ons op! 
 

Geef een reactie