Veel getuigen, veel bewijs: proces moordzaak Peter R. de Vries is begonnen

Op 18 oktober 2021 begon het proces tegen de twee verdachten van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten in Amsterdam, waarna hij een week later overleed.  Wij vertellen hoe het proces verloopt en wat we tot nu toe over de moord en het proces weten. 

Door Kim van Driessen 

Veel getuigen, veel bewijs 
Het proces begon maandag met een inleidende zitting, waarin het Openbaar Ministerie vertelde hoe het politieonderzoek ervoor staat en wat er nog dient te gebeuren. De twee verdachten waren aanwezig in de rechtszaal. Delano G. wordt ervan verdacht de schutter te zijn, die vervolgens is weggereden in een auto bestuurd door Kamil E. Er is veel bewijs, onder andere door de vele camera’s en bewakingsbeelden in het centrum van Amsterdam. Aangezien de schietpartij plaatsvond in een drukke straat zijn er ook veel getuigen, waarvan sommige zelfs beelden hebben gemaakt met hun telefoon. Naast de moord wordt de twee verdachten ook wapenbezit ten laste gelegd. 

”Voor de nabestaanden is het leed niet te overzien.” 
Tijdens deze eerste zitting van de rechtszaak waren veel familieleden en (oud-) collega’s van de misdaadverslaggever aanwezig. De rechter besteedt kort aandacht aan hen door aan te geven dat hij begrip toont voor eventuele emoties: “Het zal voor u een moeilijke en beladen dag zijn“. Ook de officier van justitie schonk aandacht aan de familieleden: ”Het heeft er voor ons alle schijn van dat de moord verband houdt met het werk van Peter R. Voor de nabestaanden is het leed niet te overzien.” 

De aanhouding 
Het OM heeft de moord gereconstrueerd. In deze reconstructie zijn de verdachten om kwart voor zeven al te zien in de omgeving van de RTL Boulevard-studio, waar Peter R. de Vries te gast was. Getuigen benoemen Delano G. rond half acht op een trap te hebben zien wachten tot De Vries langsliep. Dankzij getuigen en camerabeelden werden Delano G. en Kamil E. nog geen uur later aangehouden op de A4. In de Renault Kadjar lagen meerdere wapens, waaronder een omgebouwd alarmpistool wat vermoedelijk het moordwapen is. De verdachten hadden schotresten op hun handen. 

E. betoogt onschuld 
Opmerkelijk is dat Kamil E., de verdachte chauffeur van de vluchtauto, beweert Delano G. niet te kennen. Hij zegt ingehuurd te zijn om iemand te chauffeuren, maar was niet op de hoogte van de moord. Hij kreeg een auto en locatie en heeft gedaan wat hem was opgedragen. Volgens zijn advocaat klopt dit, zij zegt dat er geen bewijs is gevonden voor het medeplegen van de moord, aangezien er geen sprake was van opzet. De officier van justitie reageert hierop: ”We zijn er 100 procent van overtuigd dat er een voorverkenning heeft plaatsgevonden en dat Kamil E. een actievere rol heeft gehad dan hij doet voorkomen.” Hierbij doelt de officier van justitie waarschijnlijk op de vermoedelijke voorverkenning die Kamil E. twee weken voor de moord heeft gedaan, waarbij hij heeft gekeken waar De Vries zijn auto parkeerde. 

Opdrachtgever Ridouan Taghi? 
Interessant is de connectie tussen de moord en het Marengo-proces waarin Ridouan Taghi terecht staat samen met zijn medeverdachten. Peter R. de Vries was adviseur voor verschillende kroongetuigen in dit proces. Het vermoeden van een connectie wordt ondersteund door het feit dat Delano G. de neef van een contactpersoon van Taghi is. Taghi heeft bewezen in staat te zijn tot dit soort daden, onder andere door de moord op Derk Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B. Onlangs is ook een advocaat, tevens neef, van Taghi gearresteerd, die informatie uit de gevangenis naar buiten smokkelde om zo een ontsnappingspoging te plannen. Of Taghi echt de opdrachtgever is van de moord, moet blijken uit vervolgonderzoek. 

Verder verloop 
De volgende zitting van het proces is op 6 december. De verdachten zullen voor die tijd opnieuw worden verhoord en geconfronteerd worden met de bevindingen van de politie. De verwachting is dat in mei of juni de rechtszaak inhoudelijk behandeld gaat worden. 

Bronnen: nos.nl, ad.nl, nos.nl 
Afbeelding: nos.nl

Geef een reactie