Zelfgeprinte wapens: een nieuwe dreiging

Voor nog geen 200 euro heb je er eentje in je bezit: een 3D-printer. Ze zijn goedkoop en kunnen leuke dingen maken, zoals speelgoedautootjes en puzzeltjes. Iets wat een leuke en onschuldige uitvinding leek, blijkt helaas ook een keerzijde te hebben. De afgelopen jaren worden er steeds meer wapens geprint met een 3D-printer. Het enige wat daarvoor nodig is, is een blauwdruk. In de Verenigde Staten wilde een bedrijf in 2018 blauwdrukken voor een vuurwapen publiceren, maar dit heeft de Amerikaanse rechter weten te voorkomen. Ondanks dat zijn er in Nederland al vijf zelfgemaakte wapens ontdekt. Hoe groot is de dreiging en wat gaat de politie hieraan doen? 

Verboden 
De eerste berichten over 3D-geprinte wapens dateren uit 2013. Toen al schrok men van de ontwikkelingen op het gebied van 3D-printen. Een plastic 3D-geprint wapen zou minder goed werken dan een normaal wapen, maar het zou nog steeds kogels kunnen afvuren. Mocht iemand toegang hebben tot een 3D-printer die ook met metaal kan werken, dan kunnen de gevolgen ingrijpend zijn. Met metaal geprinte wapens wijken niet veel af van echte vuurwapens en kunnen meerdere schoten achter elkaar lossen.    

In de Verenigde Staten is het niet mogelijk om een dergelijk vuurwapen te verbieden door het tweede amendement, maar in Nederland is het maken en bezitten van (zelfgemaakte) vuurwapens wel verboden. Volgens het wetboek wordt een zelfgemaakt, 3D-geprint wapen op dezelfde manier gezien als een normaal vuurwapen; je mag deze dus niet maken, verkopen of bezitten. Ook al zou het wapen niet werken, het is in Nederland ook verboden om een echt uitziend nep-wapen te bezitten. Tevens is het publiceren van blauwdrukken voor deze wapens illegaal in Nederland; dit wordt gezien als het uitlokken of medeplichtig zijn aan het bezit van een vuurwapen. 

Grootschalig onderzoek 
Eerder dit jaar werd in Rotterdam een man aangehouden die in het bezit was van een 3D-geprint pistool wat hij zelf had gemaakt. Dit is het vijfde wapen dat is ontdekt in Nederland. Deze vijf wapens zijn genoeg voor de politie en het OM om een grootschalig onderzoek in te stellen naar deze wapens. De zelfgemaakte wapens zijn niet geregistreerd en hebben geen serienummer, waardoor het vrijwel onmogelijk is om de wapens te traceren. Een kwalijke zaak, aangezien het om dodelijke wapens gaat die makkelijk te vervoeren zijn. In 2013 heeft The Daily Mail aangetoond dat plastic wapens door metaaldetectoren gevoerd kunnen worden. Een journalist nam een wapen in onderdelen mee op reis in de Eurostar. Hij werd nergens aangehouden en niemand had door dat hij een wapen bij zich had. Dit voorbeeld maakt de dreiging maar al te duidelijk. 

Spanje 
Niet alleen in Nederland worden 3D-geprinte wapens gevonden. In Spanje is eind 2020 een fabriek opgerold die vuurwapens en messen produceerde met zulke printers. Elke twee minuten kon er een wapen geproduceerd worden. Het werd de Spaanse politie snel duidelijk dat de makers van de wapens ook daadwerkelijk foute bedoelingen hadden. In hetzelfde gebouw werden diverse documenten gevonden over terrorisme en guerrillastrijden. 

Bronnen: nu.nl, AD.nl, nu.nl, vraaghetdepolitie.nl, nu.nl

Geef een reactie