Preventief fouilleren in Amsterdam vanaf vandaag

Na lange discussies over de opzet ervan, gaat de proef met preventief fouilleren vanaf vandaag van start in Amsterdam. Het is bedoeld om het wapenbezit, met name onder jongeren, terug te dringen. Zo wil de gemeente wapengeweld voorkomen.

Er was veel opspraak over de proef zelf. Zo uitte Amnesty International eerder al bezwaren over de gevaren van etnisch profileren bij dit soort acties. Volgens de directeur, Dagmar Oudshoorn, waren er vraagtekens te plaatsen bij de ingebouwde waarborgen (AT5). Burgemeester Halsema stemde uiteindelijk in met het inzetten van burgerwaarnemers om de agenten te controleren. Dit stuitte veel politievakbonden op de borst, omdat dit volgens velen een breuk in de vertrouwenskwestie is.

Als reactie hierop, besloot de politie ook eigen waarnemers in te zetten, om zo minder afhankelijk te zijn van de burgerwaarnemers. Dit was bedoeld om ondanks de bezwaren alsnog door te kunnen gaan met de pilot. Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politie Bond, sprak NH nieuws erover: “Wij maken ook een eigen verslag omdat wij geen vertrouwen hebben in deze burgerwaarnemers.”

De proef zal een maand duren, en zal in Bijlmer-Centrum (Zuidoost), Burgwallen-Nieuwe Zijde (Centrum), Geuzenveld (Nieuw-West), de Dapperbuurt (Oost) en de Waterlandpleinbuurt (Noord) plaatsvinden.

Geef een reactie