Vermiste vrouw 27 jaar later herkend als onbekende dode

De politie plaatst al sinds 2020 berichten op hun site met daarin informatie over onbekende doden, in de hoop dat familie en naasten hen, soms jaren na hun dood, alsnog herkennen. Dit gebeurde vorige maand, toen een man terloops op Politie.nl keek naar de ongeïdentificeerde doden, en zijn langvermiste zus herkende.

In januari 1994 werd de vermissing van de 45-jarige vrouw gemeld. Toen 9 maanden later het lichaam van een onbekende vrouw werd gevonden, was er tot nog toe geen link gelegd met de vermissing. Pas 27 jaar later, toen haar broer bij toeval op de website van de politie bij de rubriek ongeïdentificeerde personen zijn zus herkende, is de zaak opgelost. Het DNA onderzoek, waarvoor zijn andere zus haar DNA afstaat, sluit alle twijfel uit. Het komt niet vaak voor dat een coldcase wordt opgelost via Politie.nl, vertelt forensisch rechercheur Carina van Leeuwen van het coldcaseteam van politie Amsterdam. Sinds 2020 is de politie bezig om ook zaken waar maar weinig informatie van bekend is online te zetten. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen: sindsdien zijn er al 3 identificaties geconstateerd bij het Amsterdamse coldcaseteam. Dit is relatief veel.

Coldcases zijn onopgeloste, ernstige misdrijven waar een gevangenisstraf van minimaal 12 jaar op staat. Het gaat vaak om misdrijven waar iemand om het leven is gebracht. Soms is het slachtoffer onbekend, of alleen de dader. Iedere politie eenheid heeft een speciaal coldcaseteam dat zich wijdt aan het oplossen van deze zaken. De in totaal elf teams delen hun kennis en ervaring om zo het oplossen te bespoedigen.

Het coldcaseteam Amsterdam is sinds 2011 al bezig met achterstallig onderzoek inhalen. Dit gaat dan vooral om DNA onderzoek doen waar dat nog niet was gedaan, de onbekende doden aanmelden bij Interpol, en de dossiers zo compleet mogelijk maken. Familieleden van vermiste personen kunnen ook bijdragen aan het onderzoek door hun DNA af te staan aan een speciale database voor vermiste personen. Dit kan hopelijk tot een match leiden. Ze kunnen zich aanmelden voor een onderzoek door te mailen naar coldcase@politie.nl, met de naam van de vermiste persoon en sinds wanneer die vermist is.

Bron: Politie.nl

Geef een reactie