Politie werkt mee met bestandengijzeling tegen te gaan

Het ‘nieuwe normaal’ is steeds vaker digitaal – alles wat men nodig heeft voor werk, zorg financiën, is allemaal te vinden op je laptop, smartphone of tablet. Deze digitale omgeving is echter kwetsbaar voor cybercriminelen, die deze gegevens en bestanden kunnen stelen en versleutelen. Ze houden ze dan gegijzeld, en ontsleutelen ze alleen als er een som geld wordt betaalt. De organisatie “No More Ransom” werd vijf jaar geleden opgericht om deze criminelen tegen te gaan.

Sinds haar oprichting in 2016 heeft de organisatie al zes miljoen mensen geholpen met het terugkrijgen van hun bestanden. Dit doen ze door middel van het gratis aanbieden van ontsleuteltools, waardoor slachtoffers zelf hun bestanden terug kunnen krijgen. Op het moment bieden ze 121 tools op hun nieuw gelanceerde website, en wordt het portaal in 37 talen aangeboden.

In de vijf jaar dat “No More Ransom” actief is geweest, hebben ze € 9.000.000 aan criminele winst weten te voorkomen. Dit doen ze door samen te werken met zowel handhavingsdiensten (waaronder de Nederlandse Politie) als de privésector. Daarnaast bieden ze ook voorlichting voor preventie van gijzelsoftware-aanvallen. Hier zijn de belangrijkste tips:

  • Eerst lezen, dan klikken: ben voorzichtig met op welke links je klikt. Krijg je een onverwacht bericht met een link, of ziet een bericht of link er verdacht uit? Niet klikken!
  • Maak back-ups: zorg dat niet al je data op één plek te vinden is. Zet bijvoorbeeld je belangrijke data op een harde schijf, en update je back-up regelmatig.
  • Gebruik beveiligingssoftware: gebruik goede antivirussoftware en een VPN (Virtual Private Network) als je publieke WiFi gebruikt.
  • Ben voorzichtig met persoonlijke informatie: deel geen info als hierom gevraagd wordt door verdachte emails, smsjes, of telefoontjes. Contacteer een bedrijf direct als je bericht van hen krijgt voor informatie, i.p.v. hierop te reageren of op een link te klikken.

Meer tips? Klik hier.

Toch slachtoffer geworden? Het advies van de politie is dan om niet te betalen, maar eerst aangifte te doen, en dan gebruik te maken van de ontsleuteltools van “No More Ransom”.

Bron: persbericht van Europol en Politie.nl

Geef een reactie