Wateroverlast in Zuid-Limburg leidt tot evacuaties

Sinds dinsdag 13 juli worden delen van Duitsland, Limburg en België geteisterd door zware regenval. Woensdag bleek al snel dat de verschillende rivieren in de gebieden buiten hun oevers zouden treden. Enkele campings en zorginstellingen zijn geëvacueerd. Het KNMI heeft code rood afgekondigd in Zuid-Limburg.

Veiligheidsregio Limburg-Zuid acht het nog niet nodig om een grootscheepse evacuatie te organiseren, aangezien voor de nacht en volgende ochtend minder regen wordt voorspeld. Dit was de uitkomst na crisisoverleg met hulpdiensten en burgemeesters. Wel roept de veiligheidsregio iedereen op om binnen te blijven en niet naar de rivieren te gaan kijken.

Politie en brandweer riepen ‘s middags al de inwoners op om zoveel mogelijk hun spullen in veiligheid te brengen en hulp te bieden aan anderen in dezelfde straat als ze zelf geen last hadden van bijvoorbeeld ondergelopen kelders. Brandweer en politie werden al maximaal ingezet.

Radiozender L1
De regionale radiozender L1 werd woensdagmiddag door de hulpdiensten ingezet als calamiteitenzender. L1 Radio deelde informatie met inwoners over de wateroverlast. Vanaf nu zijn er voorlopig geen reguliere updates, meldt de veiligheidsregio. “Zodra er aanleiding voor is, zal L1 opnieuw ingeschakeld worden als calamiteitenzender.”

Woensdagavond werd bekend dat Defensie 68 militairen van de 13 Lichte Brigade uit Oirschot inzet. Van zandzakken vullen tot wegen begaanbaar maken – het zal hard nodig zijn.

Geef een reactie