Nieuwsoverzicht week 20: crowdfunding door Broek in Waterland

Heeft u het nieuws van afgelopen week gemist? De redactie heeft de highlights van week 20 voor u op een rij gezet.

Politieagent opgepakt na gevecht met collega
Bij de Landelijke Eenheid van de politie in Driebergen is vrijdag een agent aangehouden die een collega te lijf ging. Volgens bronnen in de leiding van de Landelijke Eenheid is het incident vooral ontstaan door problemen in de privésfeer. Lees meer >>

Geweldgebruik opsporingsambtenaren beoordeeld volgens nieuw wettelijk kader
In het Wetboek van Strafrecht komt een apart delict te staan voor opsporingsambtenaren die schuldig zijn aan het schenden van de geweldsinstructie, met lichamelijk letsel of de dood tot gevolg. De Eerste Kamer stemde vandaag in met het wetsvoorstel geweldsaanwending opsporingsambtenaar van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), dat een wettelijk kader introduceert voor de beoordeling van geweldgebruik door opsporingsambtenaren, zoals politieagenten, officieren van de Koninklijke Marechaussee en Boa‘s die bevoegd zijn geweld te gebruiken. De wet regelt naast een aparte strafbaarstelling ook de introductie van een feitenonderzoek en behandeling door één rechtbank van zaken tegen opsporingsambtenaren die geweld hebben gebruikt.

Eurovisie Songfestival
Vanwege het Eurovisie Songfestival is er meer politie aanwezig in Rotterdam, o.a. voor de monitoring van demonstraties. Zo zijn er drie aanhoudingen verricht na extreemrechtse en linkse demonstraties bij Ahoy. Lees meer >>

Crowdfunding
Een inwoner van het Noord-Hollandse dorp Broek in Waterland, waar een overval op een waardetransport in Amsterdam-Noord eerder deze week eindigde, is een crowdfundingsactie begonnen voor de politie. Op crowdfundingswebsite GoFundMe schrijft initiatiefnemer Nick Schallies dat het misschien mooi is als dorp een gebaar te maken, bijvoorbeeld door de politiemensen die erbij waren een bos bloemen of diner in het dorpshuis aan te bieden. Lees meer >>
Inmiddels is de hele buit teruggevonden.

Geef een reactie